Η Tropos Branding Co δοκιμάζει το καταπληκτικό Ντρούμο 2014 και τις 'ΑΚΑΚΙΕΣ SPARKLING' της Kir Yianni

Ντρούμο 2014 -το ολοκαίνουριο και βραβευμένο Sauvignon Blanc απ΄το Αμύνταιο και  "ΑΚΑΚΙΕΣ SPARKLING "της  Kir Yianni.

Το έτος 2015 η TROPOS BRANDING Co, το έχει αφιερώσει στον Οίνο. Μετά τον 12ο «Χάρτη των Γεύσεων» στη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε την Detrop / Oenos (26/2-1/3/2015) επίσης στην Θεσσαλονίκη.

Ως «Φίλοι του Ξινόμαυρου» και με τον αέρα της εμφιάλωσης του πρώτου μας κρασιού, οδηγηθήκαμε στο φιλικό Κτήμα «Κυρ Γιάννη» των (5) γενιών οινοποιών.



Η εταιρεία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Με βασικές περιοχές έμφασης τη Νάουσα και το Αμύνταιο, στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, η οινοποιία συνεχίζει μια μακρά οικογενειακή παράδοση εστιάζοντας στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, με αυθεντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα ελκυστικά για το σύγχρονο καταναλωτή.

Σήμερα, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη, υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη, γιου του Γιάννη, οραματίζεται την επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη:


Καινοτομία
Σεβασμό στην παράδοση και
Εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.


Στο περίπτερο μας υποδέχτηκε η φίλη μας Χαρούλα Βασιλειάδου η οποία με περίσσιο ενθουσιασμό μας παρουσίασε το Ντρούμο του 2014. Το κρασί δεν είχε ακόμη ετικέτα.

Φυσικά η δική μας περιγραφή του κρασιού είναι πολύ φτωχή μπροστά σ΄αυτή του μεγάλου Nico Manessis:


Perfumed, cool-climate blackcurrant allure. Crunchy, concentrated fruity acidity, padded out with yeasty complexity. Bone-dry flintiness. Notable depth. Whetstone. Persistent zesty frame. Single-vineyard signature. Class-leading Sauvignon Blanc. Best 2015–2019"






Αυτό το κρασί το αγαπήσαμε απ΄την «πρώτη γουλιά» και χαρήκαμε όταν λίγες μέρες αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι στον 15ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα 4 μετάλλια που έλαβε η «Κυρ Γιάννη» το ένα χρυσό ήταν για το Ντρούμο του 2014 ( 3 χρυσά: το Ντρούμο 2014, για τη Ράμνιστα 2011, τις Δύο Ελιές 2011 και 1 ασημένιο για την Καλή Ρίζα 2012).

Είναι γνωστό στους οικείους μας ότι τρέφουμε ιδιαίτερη αδυναμία στις «Ακακίες» της «Κυρ Γιάννη». Και έτσι τις νέες του “Ακακίες sparkling” δεν θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε φυσικά χωρίς δοκιμή!!!

Γνωρίζοντας καλά ότι το Κρασί είναι Τέχνη θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικές πληροφορίες/γνώσεις για την αξιοπρόσεχτη παραγωγή αυτών των «Ακακιών» και της Sparkling méthode , αντλώντας τες από το κτήμα «Κυρ Γιάννη»:


«Οι Ακακίες Sparkling méthode traditionnelle είναι γεγονός.

Διαβάζουμε ότι ένας από τους τρόπους να δημιουργήσουμε ένα αφρώδες κρασί είναι με την πρόκληση μιας δεύτερης ζύμωσης στο εσωτερικό της φιάλης ενός κρασιού που έχει ήδη ζυμώσει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής παράγεται ξανά διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο, καθώς δεν έχει δίοδο διαφυγής, ενσωματώνεται στο κρασί εμπλουτίζοντάς το με φυσαλίδες. Την ίδια στιγμή, οι ζύμες, αφού φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, πέφτουν ανενεργές στον πάτο της φιάλης, δημιουργώντας ένα παχύ ίζημα. Το επόμενο στάδιο της οινοποίησης αφορά την αφαίρεση του ιζήματος για τον καθαρισμό του κρασιού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας απαιτητικής και χρονοβόρας διαδικασίας, η οποία όμως έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.




Οι φιάλες τοποθετούνται οριζόντια και με ταυτόχρονη περιστροφή, λίγα εκατοστά κάθε μέρα, έρχονται σταδιακά σε κάθετη θέση. Με τον τρόπο αυτό, το ίζημα ξεκολλάει από τον πάτο και τα τοιχώματα της φιάλης και κατηφορίζει προς το στόμιο, όπου συγκεντρώνεται πάνω από τον φελλό. Αφού όλες οι νεκρές ζύμες έχουν συγκεντρωθεί στο στόμιο του κρασιού, ο φελλός αφαιρείται και το ίζημα μαζί με μια μικρή ποσότητα κρασιού πετάγονται έξω από τη φιάλη, σπρωγμένα από την πίεση που έχει συσσωρεύει στο εσωτερικό της, αφήνοντας το κρασί καθαρό. Αυτή η μέθοδος απομάκρυνσης του ιζήματος αποτελεί μέρος της παραδοσιακής μεθόδου παρασκευής αφρώδους κρασιού. Είναι αυτή που χρησιμοποιείται για τα αφρώδη κρασιά της περιοχής της Champagne και ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν την πολύ υψηλή ποιότητα της σαμπάνιας.

Στο Αμύνταιο, τα αφρώδη κρασιά έχουν πολύ παλιά ιστορία, η οποία συνδέεται τόσο με την ποιότητα του Ξινόμαυρου όσο και με το μοναδικό οινοπέδιο –το terroir- της περιοχής. Εδώ, το ψυχρό κλίμα του οροπεδίου δίνει ένα ιδιαίτερο Ξινόμαυρο με μέτρια χρωματική ένταση, υψηλή οξύτητα και έντονα αρώματα φρούτων, ιδανική πρώτη ύλη για αφρώδη κρασιά. Για τον λόγο αυτό, το Αμύνταιο είναι από τις λίγες ζώνες ΠΟΠ για την παραγωγή αφρώδους κρασιού στην Ελλάδα και η μοναδική σημαντική για την παραγωγή ροζέ αφρώδους, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας.

Πριν από λίγα χρόνια, πατώντας επάνω στην παράδοση του Αμυνταίου, η Κυρ-Γιάννη δημιούργησε τις «Ακακίες Sparkling», ένα αφρώδες κρασί με ένα στιλ που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε στην Ελλάδα, το οποίο πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα αγαπημένα ελληνικά αφρώδη και μια μεγάλη εμπορική επιτυχία εντός και εκτός συνόρων.

Πλέον, η Κυρ-Γιάννη προσθέτει κι άλλο μέλος στην οικογένεια των Ακακιών. Κάνοντας το επόμενο βήμα, δημιούργησε ένα ροζέ αφρώδες από το Αμύνταιο με βάση την παραδοσιακή μέθοδο».

Πηγή: http://www.kiryianni.gr/

 

© 2013 TROPOS Blog. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top