Ο Tετραγωνισμός του Κύκλου και το Branding της Τομάτας. H Περίπτωση της Wonderplant Α.Ε.

 
 
 
 Ο Τετραγωνισμός του κύκλου
 
Ο Τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα αρχαιότερα γεωμετρικά προβλήματα. Η διατύπωση του είναι απλή:
 
 
Ζητείται η κατασκευή με κανόνα και διαβήτη ενός τετραγώνου του οποίου το εμβαδόν να είναι ίσο με το εμβαδόν ενός δοθέντος κύκλου.
 
Το πρόβλημα

 Ο κύκλος και το τετράγωνο του σχήματος έχουν το ίδιο εμβαδόν. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει μια γεωμετρική μέθοδος που επιτρέπει να μεταβαίνουμε από το σχήμα στα αριστερά στο σχήμα στα δεξιά.
 
Η δυσκολία του προβλήματος συνίσταται σε δύο περιορισμούς που έθεσαν σε αυτό οι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί. Πιο συγκεκριμένα, για να θεωρηθεί αποδεκτή μία λύση του προβλήματος, σε αυτήν θα πρέπει:
 
  •   να χρησιμοποιηθεί μόνο κανόνας και διαβήτης, προκειμένου η απόδειξη να ανάγεται πλήρως στα θεωρήματα του Ευκλείδη, και
  • να μην πραγματοποιείται μετά από άπειρο αριθμό βημάτων.
 
Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου επιλύεται εύκολα αν άρουμε οποιονδήποτε από αυτούς τους δύο περιορισμούς.
 
  
Ο «τετραγωνισμός του κύκλου» ως μεταφορά
  
Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα διασημότερα μαθηματικά προβλήματα. Ένα μεγάλο πλήθος μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους στην προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φράση «τετραγωνίζω τον κύκλο» να υιοθετηθεί και από την κουλτούρα των μη μυημένων στα μαθηματικά, ως συνώνυμη του «επιδιώκω το ακατόρθωτο / το καταδικασμένο σε αποτυχία».
 
  
Τι σχέση έχει αυτό με το Branding της Τομάτας; Μα είναι ακριβώς το ίδιο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία της τομάτας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
 
 
 
Το πρόβλημα
 
 
 Μπορεί να γίνει brand μία Τομάτα; Τελικά μήπως είναι ένα απλό προϊόν καθημερινής ανάγκης (commodity) και μάταια αγωνίζονται κάποιοι να πάρουν προστιθέμενη αξία;
 
 
 Σωστό είναι να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε στην μεγαλόκαρτη (beef type) τομάτα (>250 γραμμάρια).
 
Αν άρουμε αυτό τον περιορισμό, τότε θα δούμε ότι το branding έχει ήδη υπάρξει σε άλλες κατηγορίες όπως είναι αυτές των snacks, cocktails και cherry. Ο τύπος τους (μικρόκαρπα), το σχήμα τους (τύπου βελανίδι, ελιάς κλπ) αλλά και το χρώμα τους (κόκκινο, κίτρινο, μαύρο) έκαναν το έργο των Marketers ευκολότερο μιας και μπόρεσαν αυτοί να χτίσουν μάρκες πάνω στο ράφι με βάση τη διαφοροποίηση αυτή, συνεπικουρούμενοι από τις διάφορες fancy συσκευασίες!!!.
 
   
Τί γίνεται όμως με τις μεγαλόκαρπες τομάτες. Πώς μπορεί κανείς να διαφοροποιηθεί, να ξεχωρίσει, να γίνει αντιληπτός, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και κατόπιν να δημιουργήσει πιστούς πελάτες ;
 
   
Προσπάθειες απλής τυποποίησης έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Από το ξύλινο 15κιλο τελάρο με τους πρασινοκόκκινους καρπούς, έως το πλαστικό 10κιλο και το 6κιλο χάρτινο κουτί με τις κόκκινους καρπούς, γίνονται προσπάθειες χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι αυτό για 3 λόγους:   
  • ο πρώτος έχει να κάνει με τη μικρή παραγωγή (αποτέλεσμα των μικρών εκτάσεων), άρα δυσκολία να γίνει αντιληπτό το προϊόν/μάρκα στο κοινό

  •  αδυναμία να υπάρχει το προϊόν/μάρκα όλο το χρόνο στο ράφι (για τον ίδιο λόγο)

  • και γιατί πέραν της μικρής παραγωγής δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η ανταλλαγή καρπών απ΄την εμπορική συσκευασία ενός παραγωγού σε συσκευασία άλλου παραγωγού στο τελικό σημείο πώλησης (λαϊκή αγορά, μανάβικο, μαναβική σε super market) με αποτέλεσμα να χάνεται η συνδεσιμότητα του πελάτη/καταναλωτή με τη μάρκα.
Το κορυφαίο αυτό πρόβλημα πολλοί έχουν προσπαθήσει να το λύσουν χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
  
 
Μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, η Wondertplant A.E. που έχει τη βάση της στην Πετρούσα Δράμας προσπάθησε να επιλύσει το θέμα αυτό εισάγοντας από το 2010 που δημιουργήθηκε έως και πρόσφατα (Μάιος 2015) μια σειρά καινοτομιών, όπως:
 
  •  Κατασκεύασε το μεγαλύτερο σε έκταση θερμοκήπιο στην Ελλάδα (μέχρι σήμερα) έκτασης 120.000 τ.μ ώστε να λύσει το θέμα της ποσότητας

  •   Το εξόπλισε με ότι καλύτερο κυκλοφορούσε εκείνη την ημέρα στην αγορά των θερμοκηπίων (state of the art) ώστε να δώσει λύση στην παραγωγή όλο το χρόνο άρα και συνεχή παρουσία το ράφι.
 Πως όμως έλυσε τον τρίτο γρίφο;
 

 
Εξελίσσοντας το ήδη πρωτοποριακό κουτί συσκευασίας της, με ένα πολύ όμορφο τρόπο που να θυμίζει παλιό τελάρο και ασφαλίζοντάς το διακριτικά (λεπτό μαύρο τσέρκι) ώστε:
 
  • Να δίνει οπτική επαφή με το προϊόν στον πελάτη /καταναλωτή
 
  • Αλλά να μην του επιτρέπει να πειράξει το προϊόν αλλά ούτε και να μπορεί ο κακόβουλος να αλλάξει θέση στο προιόν, χωρίς να καταστρέψει το κουτί.
 Και οι καινοτομίες δεν τελειώνουν εδώ. Η εταιρεία κατασκεύασε δύο κουτιά του 1,5 και 3 κιλών (ακριβώς!!!) πετυχαίνοντας:
 
1. να μην χάνεται χρόνος στο ζύγισμα στο σημείο πώλησης
   
2. να μηδενίζεται ο χρόνος στο ταμείο
    
3. να κουβαλιέται εύκολα απ΄τον πελάτη/καταναλωτή η συσκευασία
  
4. να μη χρειάζεται να αγοράσει κανείς τομάτες πάνω από μία φορά την εβδομάδα
  
5. να μπορεί να κάνει χρήση του κουτιού και μετά την κατανάλωση των τοματών.
 
   
Πόσο εύκολο είναι να το πετύχει αυτό κανείς; Όχι και τόσο, μιας και προϋποθέτει:
 
· επένδυση σε ειδικό μηχάνημα χαρτοκιβωτίων
  
· μηχανή δεσίματος (τσέρκι)
 
· ύπαρξη διαλογητηρίου ακριβείας
  
· εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό
  
· υπομονή και επιμονή
 
   
Όμως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Αυτό τελικά είναι το Branding; Ένα καλό και ακριβό κουτί; Σε καμία περίπτωση.
  
 
Branding είναι η διαρκής προσπάθεια να υποστηρίζονται τα χαρακτηριστικά της μάρκας (προϊόντος) που το κάνουν ξεχωριστό στο μυαλό και στην καρδιά του πελάτη/χρήστη. Το ΣΧΉΜΑ, το ΧΡΏΜΑ, η ΣΥΝΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑ, η ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, η ΦΡΕΣΚΑΔΑ και φυσικά η διακριτή ΓΕΥΣΗ θα παίζουν πάντα το ξεχωριστό ρόλο τους.
 
Επιπρόσθετα, η συνέπεια της παρουσίας στο ράφι όλο το χρόνο αλλά και η ελκυστικότητα θα παραμένουν τα σημεία κλειδιά ώστε να γίνεται αντιληπτή η μάρκα απ΄τους πιστούς πελάτες της.

 
Τελικά όλες αυτές οι καινοτομίες και η λύση στο Branding της μεγαλόκαρπης τομάτας θα εξασφαλίσουν την επιτυχία στην επιχείρηση;
 
Κανείς δεν ξέρει, μιας κι εδώ τελειώνει το δύσκολο ερώτημα του branding και αρχίζει το επόμενο άλυτο πρόβλημα.
 
 
 
Πως γίνεται κάποιο brand….Αγαπητό;
 
 
 
Υ.Γ. Εμείς θα συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε απ΄αυτούς που συνεχίζουν να προσπαθούν να λύνουν άλυτα προβλήματα…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

© 2013 TROPOS Blog. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top