ΕΥΕΛΙΞΙΑ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ στην Ιαπωνία σημαίνει από «micro chips» να παράγεις ΜΑΡΟΥΛΙΑ!!!

 
 
 
ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ (380) ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ που χρησιμοποιούν μεθόδους υψηλής τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ, καθώς η Ιαπωνική Κυβέρνηση έχει εντάξει τη μεταστροφή αυτή στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα.

Διαβάζουμε στο άρθρο του Αλέξανδρου Καψύλη στο «Βήμα» πως ένα πρωί ο μάνατζερ μιας γραμμής παραγωγής ημιαγωγών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Fujitsu καλεί τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Μιγιάμπε για να του ανακοινώσει μια αλλαγή στην καριέρα του. Τον ενημέρωσε δηλαδή ότι η γραμμή παραγωγής ημιαγωγών θα γίνει γραμμή παραγωγής ΜΑΡΟΥΛΙΩΝ!!! Οι τριάντα υφιστάμενοι του σήμερα είναι ενθουσιασμένοι βλέποντας τα μαρούλια να μεγαλώνουν. Το εργαστηριακό περιβάλλον δεν άλλαξε, απλώς από «τσιπάκια» άρχισαν και παράγουν μαρούλια με high tech τεχνολογία.
 
Η Toshiba καλλιεργεί λαχανικά σε μια κλειστή εδώ και χρόνια ομάδα παραγωγής κοντά στο Τόκιο όπου κάποτε πριν κατασκεύαζε floppy discs.

Η Sharp ξεκίνησε πέρυσι εργαστηριακές δοκιμές για την καλλιέργεια φράουλας σε κλειστούς χώρους στο Ντουμπάι χρησιμοποιώντας λάμπες ωρίμανσης και τεχνολογίες καθαρισμού αέρος.

Η Panasonic ξεκινά εντός του έτους την πώληση ψηφιακά ελεγχόμενων θερμοκηπίων για την καλλιέργεια σπανακιού και άλλων λαχανικών…

Φωτο 1: Μια τελευταία επένδυση σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια Υδροπονικής Τομάτας έκτασης 12 στρεμμάτων στο Παλαίφυτο Γιαννιτσών που ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2014, σχεδιασμένη απ΄την DKG Consulting Ltd και εκτελέστηκε από την IQ CROPS Ltd. 
 

Με αφορμή το άρθρο διαπιστώνω ότι η χώρα της υψηλής τεχνολογίας και εφαρμογής η Ιαπωνία, μας δείχνει τον γρήγορο ρυθμό των μεταβολών της σημερινής εποχής και την ευελιξία όχι μόνο στο τρόφιμο και την διακίνηση του, αλλά πλέον και στην παραγωγή του. 

Το τρόφιμο, τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, δεν ανήκει πλέον στο πρότυπο του κλασικού «παραγωγού» του προηγούμενου αιώνα που γνωρίζαμε. Ανήκει και σε πολλούς άλλους κλάδους που επενδύουν τεράστια ποσά στην παραγωγή και επηρεάζουν την τεχνογνωσία φέρνοντας νέες νοοτροπίες στην τεχνολογία, στο management και στο marketing. 

Φωτο 2: Ο έλεγχος του κλίματος παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην καλλιέργεια φυτών όλο το χρόνο. Η φωτογραφία είναι απ΄ την επένδυση της εταιρείας NOVAGREEN 
 
Παρακολουθούμε δε το ίδιο και στην προώθησή του και στα κανάλια διακίνησής του κυρίως μέσω της ιντερνετικής τεχνολογίας. 

Συμπερασματικά μπορούμε να επισημάνουμε ότι:
 
Οι αλλαγές στον αγροτικό τομέα δεν μπορούν να γίνουν με χλιαρές διαδικασίες. Σε 3 χρόνια 380 σύγχρονα αγροτικά πάρκα. Αυτό σημαίνει τομή.

 
Οι ραγδαίες μεταβολές έχουν διαλύσει τα προηγούμενα πρότυπα και κατεστημένα, η δε στροφή άλλων κλάδων προς το τρόφιμο φέρει μεγαλύτερο πλουραλισμό
 
Φωτο 3: Υδροπονική καλλιέργεια μαρουλιού στο Λάκκωμα Χαλκιδικής βασισμένο στην τεχνική του MarouliBest
 
Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον παραγωγής/διακίνησης τροφίμων απαιτεί ΕΥΕΛΙΞΙΑ & ΤΟΜΕΣ σε όλους τους τομείς και η χρήση των νέων μεθόδων στην παραγωγή και στην προώθηση είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, αρκεί να προβληματιστούμε με την αφορμή αυτή από την απίστευτη ευελιξία των Ιαπωνικών επιχειρήσεων που από «micro chips» άρχισαν να παράγουν μαρούλια...     

 

© 2013 TROPOS Blog. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top