BRANDING ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ (Ελληνικών) ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: Η ρωσική απαγόρευση για τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχει και μια θετική πλευρά;

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του post του Γιάννη Κριτωτάκι "ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ, ΞΕΝΟΣ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ", ο Ευρωπαικός (και κατά συνέπεια ο Ελληνικός) Κλάδος του Εμπορίου Αγροτικών προιόντων βίωσε (και συνεχίζει να βιώνει) μια μεγάλη Κρίση η οποία είναι αποτέλεσμα ελλείμματος Πολιτισμικής Νοημοσύνης. Ο συνεργάτης της Tropos Branding Co,  Γιώργος Πολυχρονάκης έχει την πεποίθηση ότι η Κρίση αυτή έχει και τη Θετική της πλευρά...
Η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές των τροφίμων από την ΕΕ και συγκεκριμένα τα λαχανικά, τα φρούτα, το γάλα, τα ψάρια, το κρέας, τα καρύδια και τα κρέατα, είναι γεγονός που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τους ευρωπαίους παραγωγούς και εμπόρους φρούτων και λαχανικών. Η κατάσταση όμως αυτή δίνει την ευκαιρία στην Ε.Ε να επανεξετάσει την Πολιτική της στον Αγροτικό Τομέα όπως αυτή έχει μέχρι σήμερα εξελιχθεί για να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν σωστά καταστάσεις σαν τη σημερινή , με σκοπό να την στρέψει στις αρχικές της αρχές της προτίμησης των κοινοτικών προϊόντων-οπωροκηπευτικών και να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.


Η απαγόρευση της Ρωσίας των εισαγωγών οπωροκηπευτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις στην ρωσο-ουκρανική διένεξη, είναι γεγονός που φαίνεται ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις για τον Ρώσο καταναλωτή από την άνοδο των λιανικών τιμών, αλλά και θα δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα για τα τους παραγωγούς και τους εμπόρους των προϊόντων αυτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Χώρες τις Ε.Ε και μάλιστα όχι μόνο από τις απώλειες που προκαλούνται από τη διακοπή των εξαγωγών προς την Ρωσία, αλλά και από τον κίνδυνο κορεσμού της υπόλοιπης ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
Επομένως, πέραν της γενικότερης αναθεώρησης της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών με στόχο την επαναφορά του καθεστώτος της κοινοτικής προτίμησης, απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του Κεφαλαίου περί αντιμετώπισης κρίσεως της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών, με αύξηση των προβλεπόμενων προς τούτο κονδυλίων, με «μη συγκομιδή» και με «πράσινη συγκομιδή» νωπών φρούτων και λαχανικών για την ηρτημένη παραγωγή και για τα προϊόντα των οποίων επίκειται η ωρίμανση και συγκομιδή. Τα μέτρα αυτά να μπορεί να εφαρμόζονται από σήμερα, παρ όλο που δεν περιλαμβάνονται στα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών, και να μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση παραγωγοί που δεν είναι οργανωμένοι σε μια Ο.Π και θα πρέπει να συνοδεύονται από προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης των φρέσκων προϊόντων σε κοινοτικές χώρες.
Εξυπακούεται ότι οι τεράστιες επιπτώσεις ΚΑΙ στην Ελληνική Οικονομία, τους Παραγωγούς και τους Εξαγωγείς και όλοι όσοι υφίστανται χωρίς να φταίνε τις συνέπειες από τις αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πολιτικά και να αποζημιωθούν. 
Απόσπασμα ραδιοφωνικής συνέντευξης στον 98,4 RADIO του Γ. Πολυχρονάκη σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαικά αγροτικά προιόντα (12.08.2014) 
Είναι γεγονός ότι, παρά την διαφαινόμενη από το ίδιο το διάταγμα απαγόρευσης ότι αυτή είναι «τροποποιήσιμη» μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες, προκειμένου να μην επιτραπεί υπέρμετρη αύξηση των τιμών στη ρωσική αγορά. Είναι μεγάλο πρόβλημα τόσο η τύχη των ροδακίνων που έμειναν αδιάθετα, όπως και η διάθεση των επιτραπέζιων σταφυλιών, των ακτινιδίων, των μήλων, αγγουριών και βεβαίως των εσπεριδοειδών, όσο και η απώλεια της ρωσικής αγορά με υποκατάσταση των ελληνικών (ευρωπαϊκών) προϊόντων από άλλους προμηθευτές τρίτων χωρών, κάτι που θα απαιτήσει πολλά χρόνια για να ξανακατακτηθεί η μεγάλη αυτή αγορά

Η όλη όμως κατάσταση αυτή μπορεί να έχει και μια θετική πλευρά. Θα πρέπει, όπως και ανωτέρω αναφέρεται, να ενεργοποιήσει την ΕΕ προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης- διόρθωσης των πολιτικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλεται και μπορεί να ενεργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, με ενίσχυση των μέτρων προστασίας της φυτικής παραγωγής για τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες, μειώνοντας έτσι τον όγκο των προσφερομένων προϊόντων που εισάγονται προκειμένου να μπορεί ν απορροφηθούν χωρίς προβλήματα τα κοινοτικά προϊόντα. Π.χ δεν είναι λογικό να εξακολουθούν πολλές καταναλωτικές χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ να εισάγουν προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά επικίνδυνων. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιες καταστάσεις..
Ορισμένες τρίτες χώρες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την απουσία των λαχανικών και των φρούτων στις αγορές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως η Τουρκία, η Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν και άλλες περιοχές της Ασίας-Βόρειας Αφρικής ή ακόμα και της Λατινικής Αμερικής.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκλείονται από τις αγορές της:
  •  προϊόντα ποιοτικά υποβαθμισμένα
  •  χωρίς εγγυήσεις υγιεινής κατανάλωσης και 
  • τα οποία έχουν παραχθεί με ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα
 προσδίδοντας ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγχώρια παραγωγή.
Μετά την κρίση στην αγορά που δημιουργήθηκε από την Ρωσία, είναι καιρός να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις αναθεώρησης των διμερών ή πολυμερών προτιμησιακών συμφωνιών ελεύθερης δασμών εισαγωγής στην Ε.Ε φρούτων και λαχανικών, που θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση για τους Παραγωγούς και τους Καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 About Author: Γιώργος Πολυχρονάκης




Ο Γιώργος Πολυχρονάκης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. Είναι Chairman – Committee on Citrus της EUCOFEL - European Fruit and Vegetables Trade Association, Μέλος της “Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου, ,της «Ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων προς υποβολή προτάσεων για τη θέσπιση στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα στη γεωργία» και της «Επιτροπής Συνέργειας για την Οικονομική Διπλωματία», Συνεργάτης της World Bank Group to enabling the business of agriculture report,ως και της Tropos Branding Co για τα θέματα εξαγωγών των ελληνικών οπωροκηπευτικών.

 

© 2013 TROPOS Blog. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top