Brexit: Εξαγωγή εμπορευμάτων σε τρίτη χώρα;



Του Γιώργου Πολυχρονάκη 


Brexit: Το δυσμενέστερο σενάριο θα είναι όταν πάψει να είναι ενδοενωσιακή διακίνηση εμπορευμάτων και μετατραπεί σε εξαγωγή εμπορευμάτων σε τρίτη χώρα


Παρακολουθούμε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά είμαστε περίεργοι να δούμε τι είδους συμφωνία θα γίνει και μελετάμε πώς θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε γι 'αυτό, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.


Παρατηρούμε ότι κατά την πορεία προς το Brexit η αγορά των φρούτων και λαχανικών έχει διαταραχθεί από τον αντίκτυπο των προσαρμογών των τιμών και της απώλειας αξίας της λίρας. Αυτό καθιστά τα προϊόντα μας σχετικά ακριβότερα για τον Βρετανό καταναλωτή. Ωστόσο, αναμένεται να φανεί τι θα συμβεί πραγματικά και τι είδους συμφωνία θα υπάρξει.


Επιπτώσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σημαντική αγορά για το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών νωπών και μεταποιημένων, αντιπροσωπεύοντας το 8% σε αξία και το 5,5% των συνολικών μας εξαγωγών σε φρούτα και λαχανικά (νωπών και μεταποιημένων - πίνακας).





Πρόκειται για μια πρόκληση που εξετάζουμε, αλλά θα πρέπει και ολόκληρος ο τομέας να ασχοληθεί με αυτό. Σημειωτέο ότι οι εταιρείες εισαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε μια κατάσταση ανασφάλειας, αλλά και οι προμηθευτές τους των άλλων Κ-Μ. 

Με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η κατάσταση μπορεί να πάει προς όλες τις κατευθύνσεις.
  • Θα υπάρξουν εισαγωγικοί δασμοί; 
  • Τι είδους φυτοϋγειονομικές επιπτώσεις θα έχει το Brexit στην εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο;

Τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο.

Τελωνειακοί έλεγχοι και διατυπώσεις θα επιβληθούν; Προγενέστερη πληροφόρηση ότι τα νωπά φρούτα και λαχανικά θα έχουν ελεύθερη διακίνηση (κατά το ισχύον καθεστώς της συμφωνίας Ε.Ε.-Χωρών ΕΖΕΣ) θα ισχύσει;

Φυσικά ελπίζουμε για μια βελτιωμένη μετάβαση που θα διαταράξει όσο το δυνατόν λιγότερο το Εμπόριο.


Σενάρια
Στο δυσμενέστερο σενάριο το Εμπόριο θα γίνει δύσκολο. 

Ωστόσο, ως ελληνικές επιχειρήσεις εξαγωγής και διακίνησης φρούτων και λαχανικών έχουμε την ικανότητα και συνεργαζόμαστε με χώρες και αγοραστές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δουλεύουμε και εξάγουμε προϊόντα σε μακρινούς προορισμούς και το εμπόριο μας πηγαίνει καλά, οπότε πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτό το ενδεχόμενο. 
Ίσως χρειαστεί να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό για να οργανώσουμε τις διαδικασίες με αποτελεσματικότερο τρόπο, να προβλέψουμε τυχόν επιβαρύνσεις τόσο μεταφορικών όσο και τελωνειακών.

Προτάσεις
·    Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit και προς αυτήν την κατεύθυνση η χώρα μας μπορεί ομού με άλλες ομοιοπαραγωγές Χώρες της Ε.Ε.-27 να ζητήσει την ψήφισή τους Αυτά τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, σε περίπτωση στρεβλώσεων της, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της εξόδου, στα ιδιαίτερης ευαισθησίας και φθαρτότητας, των νωπών οπωροκηπευτικών.
·   Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ, και στον τομέα των φρούτων και λαχανικών ισχύσουν άλλοι τελωνειακοί κανόνες (και όχι η ενδοενωσιακή διακίνηση) τότε:
·     Για να εξάγει μια επιχείρηση από την Ελλάδα αγαθά προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προετοιμασθεί να :
      α) Αποκτήσει έναν αριθμό EORI. (ο αριθμός αυτός χρειάζεται για να γίνει τελωνειακή διασάφηση).

     β) συμβληθεί με έναν εκτελωνιστή ή να αποκτήσει δυνατότητα σύνταξης και υποβολής διασάφησης εξαγωγής, και

     γ) να πληροφορηθεί για όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (τιμολόγια κ.α) προς ολοκλήρωση της εξαγωγής


·  Η Πολιτεία οφείλει έγκαιρα να εξασφαλίσει την κατάλληλη εκπαίδευση-πληροφόρηση για τις διαδικασίες εξαγωγής προς τρίτες χώρες σε πολλούς μικρομεσαίους εμπόρους νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας που στερούνται των καταλλήλων γνώσεων.


 About Author: Γιώργος Πολυχρονάκης




Ο Γιώργος Πολυχρονάκης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. Είναι Chairman – Committee on Citrus της EUCOFEL - European Fruit and Vegetables Trade Association, Μέλος της “Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου, ,της «Ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων προς υποβολή προτάσεων για τη θέσπιση στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα στη γεωργία» και της «Επιτροπής Συνέργειας για την Οικονομική Διπλωματία», Συνεργάτης της World Bank Group to enabling the business of agriculture report,ως και της Tropos Branding Co για τα θέματα εξαγωγών των ελληνικών οπωροκηπευτικών.

 

© 2013 TROPOS Blog. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top